ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ




ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΕ ΔΕΝ ΤΗ ΞΕΧΝΑΕΙ
"Οι κατασκηνώσεις αποτελούν πλέον θεσμό της Ελληνικής κοινωνίας και κάθε χρόνο όλο και περισσότερα αγόρια και κορίτσια ζουν μέρες διαφορετικές, μέρες ζωντανές, μέρες κατασκηνωτικές. Η πληθώρα των οργανωμένων χώρων κατασκήνωσης προσφέρει πολλές εναλλακτικές για να ικανοποιήσουν τόσο γονείς όσο και παιδιά, ενώ πλέον υπάρχουν και εξειδικευμένες κατασκηνώσεις, όπως πχ αθλητικές. Ωστόσο, υπάρχει μια μορφή κατασκήνωσης, η οποία διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες σε αρκετούς τομείς. 
Αυτή είναι η Προσκοπική κατασκήνωση.
Εντάξει, ο γράφων έχοντας περάσει αρκετές μέρες της ζωής του είτε συμμετέχοντας είτε, αργότερα, προετοιμάζοντας μια Προσκοπική κατασκήνωση δεν αποτελεί τον αντικειμενικότερο κριτή, αλλά η επιχειρηματολογία που ακολουθεί δεν υστερεί από το συναίσθημα. Ας δούμε μαζί τα κύρια χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Προσκοπικής κατασκήνωσης:
Κατασκήνωση με ιστορία: Η Παγκόσμια Προσκοπική Κίνηση ξεκίνησε την ίδια της την ύπαρξη από μια πειραματική κατασκήνωση που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 1907, στο νησί Brownsea, λίγο πιο έξω από τις Βρετανικές ακτές. Από τότε, κάθε χρόνο διοργανώνονται χιλιάδες κατασκηνώσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας αποτελούν μια αδιάλειπτη πραγματικότητα από το 1910.
Κατασκήνωση με αξίες: Όπως το σύνολο του Προσκοπικού συστήματος διαπαιδαγώγησης (σημειώνουμε ότι ο Προσκοπισμός είναι στην ουσία ένα εξωσχολικό σύστημα διαπαιδαγώγησης) η Προσκοπική κατασκήνωση διέπεται από ένα διαχρονικό και παγκόσμια αποδεκτό πλέγμα αξιών, που σκοπό έχει τη διαμόρφωση χαρακτήρων ικανών να προσφέρουν στον εαυτό τους, την οικογένεια τους, τους γύρω τους και τη κοινωνία γενικότερα. Οι αξίες αυτές, που διατυπώνονται μέσα από την Υπόσχεση και το Νόμο του Προσκόπου, περιλαμβάνουν εκτός άλλων τη προσπάθεια για συνεχή προσωπική εξέλιξη, τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος κ.α.
Ηγεσία από εκπαιδευμένους εθελοντές: Οι Προσκοπικές κατασκηνώσεις στελεχώνονται από Βαθμοφόρους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μετέχουν σε κατασκηνώσεις από τη παιδική τους ηλικία. Παράλληλα, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, εφαρμόζοντας το σύστημα εκπαίδευσης ενηλίκων που έχει καταρτίσει, διοργανώνει κάθε χρόνο σχολές εκπαίδευσης νέων Βαθμοφόρων σε αντικείμενα που άπτονται τη διοργάνωση μιας κατασκήνωσης. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως υγιεινή, οικονομική διαχείριση, οργάνωση υλικού, ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, διαιτολόγιο, αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών κ.α. Παράλληλα, κανένας βαθμοφόρος δεν είναι έμμισθο προσωπικό, αλλά συμμετέχει εθελοντικά, απλά γιατί του αρέσει αυτό που κάνει.
Το αποκορύφωμα μιας χρονιάς και η αρχή μιας άλλης: Βασική διαφορά σε σχέση με άλλες κατασκηνώσεις είναι το γεγονός ότι η Προσκοπική κατασκήνωση δεν μαζεύει ευκαιριακά αγόρια και κορίτσια στον ίδιο χώρο, τα οποία μπορεί να μην ξαναϊδωθούν ποτέ. Η Προσκοπική κατασκήνωση αποτελεί το αποκορύφωμα μιας ολόκληρης χρονιάς δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα άρρηκτο σύνολο μεταξύ των παιδιών. Η πραγματοποίηση συνεχόμενων δραστηριοτήτων στη διάρκεια του έτους δημιουργεί προστιθέμενη αξία, την οποία με κανένα τρόπο δεν μπορεί να επιτύχει άλλη κατασκήνωση. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου το απόφθεγμα ότι «οι Πρόσκοποι ετοιμάζονται 350 μέρες το χρόνο για 15 μέρες κατασκήνωση». Επιπροσθέτως, η κατασκήνωση στο τέλος της χρονιάς δεν αποτελεί μόνο την επιβράβευση των κόπων, αλλά το εφαλτήριο για την έναρξη μιας νέας, πιο δυναμικής χρονιάς.
Όχι στα υλικά, ναι στα ψυχικά μέσα: Ένα άλλο σημείο που διαφέρει η Προσκοπική κατασκήνωση είναι τα υλικά μέσα που διαθέτει. Όποιος περιμένει να βρει σύγχρονες εγκαταστάσεις, πληθώρα μέσων άθλησης, ανέσεις και πολυτέλεια, καλύτερα να το ξανασκεφτεί. Εντάξει, δεν είναι πρωτόγονες οι συνθήκες αλλά θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να φεύγει το παιδί από το σπίτι του για να πάει σε ένα ξενοδοχείο. Προσκοπική κατασκήνωση σημαίνει δημιουργία και επαφή με τα στοιχεία της φύσης – το ξύλο, το χώμα, το νερό, τον άνεμο. Τα παιδιά στήνουν τις σκηνές τους, φτιάχνουν με τα χέρια τους κατασκευές τις οποίες χρησιμοποιούν για την άνεση τους, όπως για παράδειγμα σακιδιοθήκες, και οριοθετούν το χώρο τους, μέσα στον οποίο δημιουργούν και καλλιεργούν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσονται στο έπακρο τα ψυχικά χαρίσματα και δημιουργείται η ικανοποίηση της επίτευξης του στόχου. Έτσι, γεμάτο υπερηφάνεια, θα σας πάρει από το χέρι και θα πει «κοίτα μαμά, κοίτα μπαμπά αυτό το έφτιαξα με τους φίλους μου, δεν είναι τέλειο;». Και μπορεί να σας δείχνει πέντε στραβά ξύλα με λίγο σκοινί, αλλά ταυτόχρονα θα σας δείχνει τη ψυχή του.
Κατασκήνωση του μόχθου και της χαράς: Όπως γίνεται κατανοητό από τα ανωτέρω, μια Προσκοπική κατασκήνωση δεν είναι καθόλου ξεκούραστη. Η επιστροφή του μικρού Ροβινσώνα θα συνοδευτεί από αρκετές ώρες ύπνου και ακόμη περισσότερες αναμνήσεις. Μη παραξενευτείτε όμως αν ακούσετε ιστορίες για τη τεράστια μαρμίτα (κατσαρόλα) που έπλυνε, το φαγητό που μαγείρεψε, γιατί, ίσως με μια δόση υπερβολής, θα είναι όλα αληθινά. Αυτό συμβαίνει διότι στο κόσμο που μαθαίνουμε να τα έχουμε όλα έτοιμα, ξεχνάμε τον τρόπο που με τον οποίο γίνονται. Κανένα παιδί δεν έπαθε τίποτα πλένοντας το πιάτο του, ακόμη και τα πιάτα των φίλων του αν αυτό είναι που έχει αναλάβει εκείνη την ημέρα, αλλά σίγουρα θα εκτιμήσει καλύτερα αυτόν που θα τα πλύνει στο σπίτι την επόμενη φορά.
Κατασκήνωση με ασφάλεια: Τέλος, η αρχή και τα τέλος κάθε Προσκοπικής κατασκήνωσης είναι η ασφάλεια των παιδιών. Ασφάλεια φυσική, ψυχική, από εξωγενείς παράγοντες και έκτακτα περιστατικά. Η εμπειρία και η κατάρτιση των ενήλικων στελεχών εγγυώνται για κάτι τέτοιο, όπως επίσης και η ιστορία: Από το 1910 και μετά από χιλιάδες μέρες κατασκήνωσης και δεκάδες χιλιάδες κατασκηνωτές, δεν έχει σημειωθεί κανένα σοβαρό περιστατικό.
Διαβάζοντας αυτό το άρθρο μπορεί να σας έχουν δημιουργηθεί δύο απόψεις. Η πρώτη είναι ότι η Προσκοπική κατασκήνωση είναι βάρβαρη και οπισθοδρομική και ότι καμία σχέση δεν θέλετε να έχετε. Σεβαστό και αποδεκτό εφόσον έτσι το βλέπετε. Η δεύτερη είναι ότι θέλετε να στείλετε το παιδί σας σε μια Προσκοπική κατασκήνωση και ψάχνετε πληροφορίες. Εκεί θα σας απογοητεύσω, γιατί για φέτος το καλοκαίρι οι κατασκηνώσεις του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στη περιοχή μας «έκλεισαν». Αλλά και να υπήρχε κάποια κατασκήνωση στο άμεσο μέλλον πάλι δεν θα σας βόλευε. Για να πάει κάποιο παιδί σε μια Προσκοπική κατασκήνωση θα έπρεπε πρώτα να γίνει Πρόσκοπος και αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το επιδιώξετε από τη νέα χρονιά. Ραντεβού λοιπόν το Σεπτέμβριο σε κάποια από τις Προσκοπικές Ομάδες της περιοχής σας".
Δώστε την ευκαιρία και τη δυνατότητα στο παιδί σας να ζήσει μοναδικές στιγμές.


(άρθρο από την ιστοσελίδα των Προσκόπων της Μαγνησίας)
(Στο Αγρίνιο: ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ 8, τηλ: 6981 729 969)
(Σύντομα και στο Μεσολόγγι)